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Attention:   CPA 
 

     Re: Private Letter Ruling Request 
   
  
Dear Mr.  
 
We have Form NC-PLR, Request for Private Letter Ruling dated February 10, 2015 and your letter and 
accompanying remittance of $500.00, submitted on behalf of your above referenced client regarding the 
application of North Carolina sales and use tax on services provided by your client.  Specifically, you have 
inquired whether audio teleconferencing services provided by   are subject to 
North Carolina sales and use tax. 
 
You advise that     ‘”provides audio teleconferencing services, (a.k.a. 
conference bridging services), to customers throughout the United States. . . .  The process is initiated by 
the customer calling a . . . phone number, provided by the taxpayer, with which they reach the conference 
bridging equipment to have their call connected to . . . other callers who have reached the bridging 
equipment in the same fashion.” “Each call is routed to the  ] conference 
bridging equipment where all incoming conference participants are connected to one conference call.”   
 
You request the application of sales and use tax “when   does not maintain a 
business location, own equipment, or employ workers in the State of North Carolina and 100% of the 
audio conferencing service is performed at the  ] physical location outside 
the State of North Carolina.”  You contend   does “not provide any 
telecommunication service by which the consumer reaches the conference bridge” and “does not 
separately assess a per minute charge . . . when the customer uses a toll free line to access the bridging 
equipment.”  In addition,   “customer, or user of the service, pays any sales 
and use tax due to their [own] telecommunications [service] provider for the call and all long distance 
charges used to access the  ] equipment, if applicable.”   
 
In your correspondence, you state “the [conference bridging] equipment is the medium that provides the 
conference bridge. . . . ” and “[t]here is no underlying Telecommunications Service provided . . . the audio 
conference originates and terminates at the conference bridging equipment which is located 100% outside 
of North Carolina.”  Therefore, it is your “contention that the customer’s usage of this service occurs 100% 
outside the State of North Carolina and should therefore not be subject to NC Sales Tax.” 
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N.C. Gen. Stat. § 105-164.4C provides that “[t]he gross receipts derived from providing 
telecommunications service or ancillary service in this State are taxed at the rate set in [N.C. Gen. Stat. §] 
105-164.4(a)(4c).  Telecommunications service is provided in this State if the service is sourced to this 
State. . . .  Ancillary service is provided in this State if the telecommunications service to which it is 
ancillary is provided in this State.”   
 
N.C. Gen. Stat. § 105-164.3(48) defines telecommunications service in part as, “[t]he electronic 
transmission, conveyance, or routing of voice, data, audio, video, or any other information or signals to a 
point, or between or among points. . . .  The term does not include . . . [a]ncillary service.”  N. C. Gen. Stat. 
§ 105-164.3(1b) defines ancillary service in part as, “[a] service associated with or incidental to the 
provision of a telecommunications service.” 
 
The gross receipts   derives from providing conference bridging services to 
customers are not subject to sales or use tax as sales of tangible personal property or taxable digital 
property, and do not constitute numerated taxable services per N.C. Gen. Stat. § 105-164.4(a).  Further, 
any telecommunications services provided in conjunction with the conference bridging service are used by 

  in providing the conference bridging service and do not constitute the sale of 
telecommunications service or ancillary services to customers.   
 
This letter ruling is based solely on the facts submitted to the Department of Revenue for consideration of 
the transactions described.  If the facts and circumstances given are not accurate, or if they change, then 
the taxpayer requesting this ruling may not rely on it.  If a taxpayer relies on this letter ruling and the 
Department discovers, upon examination, that the fact situation of the taxpayer is different in any material 
aspect from the facts and circumstances given in this letter ruling, the letter ruling will not afford the 
taxpayer any protection.  It should be noted that this letter ruling is not to be cited as precedent and that a 
change in statute, a regulation, or case law could void this ruling. 
 
If you have any questions, you may contact me at the telephone number listed on the bottom of the first 
page of this letter. 
 

Very truly yours, 
 

 
 

 
Administration Officer 
Sales and Use Tax Division 

 
 

 
cc:  , Director, Sales and Use Tax Division 
      , Assistant Director, Sales and Use Tax Division  
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