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Re: . 
 
Dear Mr.  
 
We are in receipt of your letter dated January 23, 2012 requesting a private letter ruling on behalf 
of ,  (“   regarding the application of North Carolina sales and use 
taxes to items purchased by your client.  At the time of your request, you advised that “[y]our 
client  [was] not under audit by North Carolina; however, they are under audit by 

 who has indicated that they are requiring an official position by the Department related to 
certain use tax provisions in order to properly complete their examination.”  We understand that 
your client is currently under audit by the Department’s Examination Division.     
 
It is our understanding that  “has its headquarters and distribution facilities in North 
Carolina (but store locations in a number of states), which results in a number of items for its 
store locations being sold and shipped to North Carolina.  The items in question are not inventory 
type items, rather [y]our request involves items which will ultimately be shipped to store locations 
both inside and outside of the state such as registers, scanners, back office computers and other 
similar items.”  On behalf of your client, you request “that the Department provide guidance on 
several topics related to the application of North Carolina’s use tax and any exclusions provided 
from use tax for items initially delivered to North Carolina but subsequently repackaged and used 
in other states.” 
 

Statutory Authority 
 
N. C. Gen. Stat. § 105-164.3(14) defines “in this (the) State” as “[w]ithin the exterior limits of the 
State of North Carolina, including all territory within these limits owned by or ceded to the United 
States of America.”   
 
N.C. Gen. Stat. § 105-164.3(34) defines “retail sale or sale at retail” as “[t]he sale, lease, or rental 
for any purpose other than for resale, sublease, or subrent.”   
 
N.C. Gen. Stat. § 105-164.3(35) defines “retailer” in part as “[a] person engaged in the business 
of . . . [m]aking sales at retail, offering to make sales at retail, or soliciting sales at retail of  
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tangible personal property, digital property, or services for storage, use, or consumption in this 
State. . . .  Delivering, erecting, installing, or applying tangible personal property for use in this 
State. . . .  Making a remote sale, if one of the conditions listed in [N.C. Gen. Stat. § 105-164.8(b)] 
is met.” 
 
N.C. Gen. Stat. § 105-164.3(44) defines “storage” as “[t]he keeping or retention in this State for 
any purpose, except sale in the regular course of business, of tangible personal property or digital 
property purchased from a retailer.  The term does not include a purchaser’s storage of tangible 
personal property or digital property in any of the following circumstances:   
 

a. When the purchaser acquires the property for the purchaser’s use outside the State 
and subsequently takes it outside the State and uses it solely outside the State. 

b. When the purchaser acquires the property to process, fabricate, manufacture, or 
otherwise incorporate it into or attach it to other property for the purchaser’s use 
outside the State and, after incorporating or attaching the purchased property, the 
purchaser subsequently takes the other property outside the State and uses it solely 
outside the State.”   

 
N.C. Gen. Stat. § 105-164.3(49) defines “use” as “[t]he exercise of any right, power, or dominion 
whatsoever over tangible personal property, digital property, or a service by the purchaser of the 
property or service . . . [t]he term does not include . . . [a] purchaser’s use of tangible personal 
property or digital property in any of the circumstances that would exclude the storage of the 
property from the definition of “storage” in subdivision (44) of [N.C. Gen. Stat. § 105-164.3].” 
 
N.C. Gen. Stat. § 105-164.4 provides “[a] privilege tax is imposed on a . . . retailer’s net taxable 
sales or gross receipts. . . .”  N.C. Gen. Stat. § 105-164.3(24) defines “net taxable sales” as “[t]he 
gross retail sales of the business of a retailer taxed under [Article 5] after deducting exempt sales 
and nontaxable sales.”   
 
N.C. Gen. Stat. § 105-164.6 imposes a “use tax” on tangible personal property, digital property, 
or services sourced to this State purchased, leased or rented, inside or outside this State for 
storage, use or consumption in this State.   
 
N.C. Gen. Stat. § 105-164.8(a) provides “[a] retailer is required to collect the tax imposed by 
[Article 5] notwithstanding any of the following:  
 

(1) That the purchaser’s order for the contract of sale is delivered, mailed, or otherwise 
transmitted by the purchaser to the retailer at a point outside this State as a result of 
solicitation by the retailer through the medium of a catalogue or other written 
advertisement.  

(2) That the purchaser’s order or the contract of sale is made or closed by acceptance or 
approval outside this State, or before any tangible personal property or digital 
property that is part of the order or contract enters this State. 

(3) That the purchaser’s order or the contract of sale provides that the property shall be 
or is in fact procured or manufactured at a point outside this State and shipped 
directly to the purchaser from the point of origin. 

(4) That the property is mailed to the purchaser in this State or a point outside this State 
or delivered to a carrier outside this State f.o.b. or otherwise and directed to the 
purchaser in this State regardless of whether the cost of transportation is paid by the 
retailer or by the purchaser. 

(5) That the property is delivered directly to the purchaser at a point outside this State. 
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(6) Any combination in whole or in part of any two or more of the foregoing statements of 
fact, if it is intended that the property purchased be brought to this State for storage, 
use, or consumption in this State.” 

 
N.C. Gen. Stat. § 105-164.8(b) provides “[a] retailer who makes a remote sale is engaged in 
business in this State and is subject to the tax levied under [Article 5] if at least one of the 
following conditions is met: 
 

(1) The retailer is a corporation engaged in business under the laws of this State or a 
person domiciled in, a resident of, or a citizen of, this State. 

(2) The retailer maintains retail establishments or offices in this State, whether the 
remote sales thus subject to taxation by this State result from or are related in any 
other way to the activities of the establishments or offices. 

(3) The retailer solicits or transacts business in this State by employees, independent 
contractors, agents, or other representatives, whether the remote sales thus subject 
to taxation by this State result from or are related in any other way to the solicitation 
or transaction of business. . . .“ 

 
N.C. Gen. Stat. § 105-164.8(c) provides “[a] retailer who is required to collect the tax imposed by 
[Article 5] must collect a local use tax on a transaction if a local sales tax does not apply to the 
transaction.  The sourcing principles in G.S. 105-164.4B determine whether a local sales tax or a 
local use tax applies to a transaction. . . .” 

 
 
 

Ruling Requested: Issues 

 

Issue # 1:  Does the exemption afforded for consumer’s use tax under North Carolina statutes for 
items temporarily stored in North Carolina also extend to North Carolina sales tax charged by a 
vendor? 
 

Answer:  N.C. Gen. Stat. § 105-164.4 imposes a privilege tax on retailers.  Pursuant to N.C. 
Gen. Stat. § 105-164.7, a “retailer must collect the tax due on an item when the item is sold at 
retail.”  While numerous exemptions and exclusions apply to the tax levied under N.C. Gen. Stat. 
§105-164.4, there is no exemption or exclusion for items subject to sales tax related to the mere 
“storage,” as defined in N. C. Gen. Stat. § 105-164.3(44), of such items.  
  

Issue # 2:  For items shipped from outside of North Carolina which are delivered to a  
 location within North Carolina where the [retailer] collects tax – is this tax considered a 

sales tax and would therefore fall under the same sales tax provisions as Question #1, or a 
seller’s use tax and be considered under the Department’s response for Question #3? 
 

Answer:  Based on the analysis included on page two of your letter, your question specifically 
relates to “[w]hether the obligation to pay North Carolina sales tax applies to sales made from a 
[retailer] who ships items from outside the state into the state” to the  headquarters 
and distribution facilities and whether tax imposed on such transactions is “sales tax” or “use tax.”  
For purposes of our response, we assume that your use of the word “ships” does not include 
delivery on the retailer’s motor vehicle but rather delivery by common carrier, United States Postal 
Service, or by other similar means by entities engaged in the business of making shipments in 
interstate commerce for hire.   
 
Transactions in which a sale is made by a retailer’s in-state representative or location are subject 
to the general State and applicable local sales taxes, notwithstanding that the items may be 
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supplied from a retailer’s out-of-state location or drop-shipped by a third party for delivery to 
 on behalf of the retailer.  Pursuant to N.C. Gen. Stat. §105-164.7, a “retailer must 

collect the tax due on an item when the item is sold at retail.”   
 
Transactions in which a sales order is placed with a retailer’s representative or location outside of 
North Carolina and items are shipped to  from outside the State,  provided the 
vendor is engaged in business in North Carolina, pursuant to N.C. Gen. Stat. § 105-164.8(b)(2), 
such vendor is required to charge the tax imposed under Article 5.  Such transactions are subject 
to the general State and applicable local use taxes.     
 

Issue # 3:  Does the exemption afforded for use tax under North Carolina statutes for items 
temporarily stored in North Carolina apply to seller’s use tax charged by a [retailer] or only to 
consumer’s use tax?   
 

Answer:  To the extent a retailer ships property from an out-of-state location to a firm located in 
North Carolina where the retailer’s out-of-state location received and accepted the sales order, 
and such shipment occurs via common carrier, on an FOB destination basis to the  
headquarters and distribution facilities,  may be entitled to the exclusion from 
“storage” provided under N.C. Gen. Stat. §105-164.3(44).  In such an instance and provided, at 
the time of purchase,  knows that the provisions of N.C. Gen. Stat §105-164.3(44) 
will be met,  may advise the seller through issuance of a Certificate of Exemption 
that the items being purchased will come into North Carolina temporarily, and will subsequently 
be taken outside of North Carolina and used solely outside of North Carolina by   
To the extent  does not document this information prior to or at the time of purchase, 
and to the extent  does not advise the seller of such at the time of purchase, the 
seller must collect the applicable use tax and remit it to the State pursuant to the provisions of 
N.C. Stat. §105-164.4, 105-164.6, and 105-164.8 and such tax is deemed properly paid by  

  Purchases by  of product in bulk from out of state retailers, where such 
items are stored in North Carolina and distributed to instate and out of state locations on an as 
needed basis are subject to the general State and applicable uses taxes at the time of purchase 
and such items are not excluded from “storage,” as defined N.C. Gen. Stat. § 105-164.3(44). 
 

Issue # 4:  For items where consumer’s use tax may be due (no tax has been charged by the 
vendor) – what type of documentation would be needed to establish that the items were 
purchased for the original intent of using them outside of the state and therefore qualify for the 
state’s temporary storage exemption? 
 

Answer:  Such documentation will likely vary based on the facts and circumstances as well as 
purchase documents and/or protocol of   Generally, however, the Department looks 
to details on purchase orders, exemption certificates provided to vendors at the time of purchase, 
internal correspondence and/or emails created prior to the date of purchase, and similar 
documentation to support that items are purchased for use outside of North Carolina by a 
taxpayer.  The Department agrees that suggested types of documentation included in your 
correspondence are acceptable to support an exclusion from “storage” for purchases with the 
exception of “[a] spreadsheet or other similar document which computes the number or amount of 
items that will be used by each store or within each state developed through historical records of 
previous usage.”   The Department does not agree that this one exception to your suggested 
documentation is sufficient to exclude purchases from North Carolina use tax and would hold 

 liable for the general State and applicable local use tax on the total purchase price 
of such items, provided the items are delivered to the  headquarters and distribution 
facilities.   
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Issue #5:  For items where consumer’s use tax may be due (no tax has been charged by the 
vendor) – what type of activities can be performed in North Carolina that would not invalidate the 
state’s temporary storage and use tax exclusion provisions?  On page 4 of your letter you further 
state the issue as “[w]hether sales delivered to North Carolina first, and then shipped out of state 
are sourced to North Carolina for consumer’s use tax purposes based on the first use of the item, 
or if the Department would consider an item under [   fact pattern to be used ‘solely’ 
outside of the State.  [You] request that the Department issue an opinion related to what activities 
would constitute use under the state’s use tax statues so that  can properly apply 
use tax to these types of items.”  You continue to state “[i]n our current situation,  
purchases a number of items that are initially delivered to its North Carolina headquarters or 
distribution centers that ultimately end up being shipped to, and used in stores in other states.  
These items include scanners, scales, credit card readers, software for this equipment, back 
office computers and other similar items.  When these items are purchased and delivered to 
North Carolina, a number of events and activities occur prior to the items being shipped to their 
store location.  They are unboxed, powered up, imaged and configured by   
information technology staff.  At times specific software is added to the units, and 
communications links between the units and the company’s home office systems and databases 
are tested and run. . . .  In most instances the units are left up and running for twenty-four hours 
or longer to ensure there are no problems. . . .”   
 
“Once all configuration, testing and imaging of the units is complete, they are repackaged and 
shipped by common carrier to the store location where they will be installed and used – which 
may be inside or outside of North Carolina.”   
 

Answer:  To the extent items are purchased to be taken outside of North Carolina and used 
solely for their intended purposes outside of the state by  activities such as testing 
and configuration within North Carolina are permitted and do not otherwise constitute a taxable 
use, defined per N.C. Gen. Stat. § 105-164.3(49), to the extent the items are used for their 
intended ultimate purpose solely outside of North Carolina by   The Department 
would expect similar documentation as noted in the Department’s response to Issue #4 to support 
such exclusion from use tax.   
 
This ruling is based solely on the facts submitted to the Department of Revenue for consideration 
of the transactions described.  If the facts and circumstances given are not accurate, or if they 
change, then the taxpayer requesting this ruling may not rely on it.  If a taxpayer relies on this 
ruling and the Department discovers, upon examination, that the fact situation of the taxpayer is 
different in any material aspect from the facts and circumstances given in this ruling, then the 
ruling will not afford the taxpayer any protection.  It should be noted that this document is not to 
be cited as precedent and that a change in statute, a regulation, or case law could void this 
ruling. 

 
Sincerely, 

 
 

 
, Director 

Sales and Use Tax Division 
 
cc:  , Director of Examination Division 
       , Revenue Field Auditor – Team Leader 
       , Revenue Field Audit Supervisor 
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