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Dear Mr.  
 
We have your letter of October 27, 2011 and email of May 14, 2012.  We also have an  
invoice regarding your client’s activities regarding sales tax enforcement.  It is our understanding that 
as a normal practice, your client,  has a blanket Form E-595E, Streamlined Sales and 
Use Tax Agreement Certificate of Exemption, on file for purchasers that claim exemption and the 
purchaser is therefore designated in your store’s cash register system as an exempt purchaser.     
 
Your client specifically inquires “[if your client’s] cashiers are responsible for determining whether the 
items farmers, who have a properly executed Form E-595E, purchase are tax exempt from Sales tax.  
Does a farmer’s verbal statement that an item is for farm use, relieve  stores of further 
liability in sales tax collection?” 
 
Sales and Use Technical Bulletin Section 52-5 provides that a seller is relieved of liability when: 
 

When a customer makes a qualifying purchase as indicated on the Form E-595E, 
Streamlined Sales and Use Tax Agreement Certificate of Exemption, and furnishes a 
properly completed Certificate of Exemption or the information required on the form to 
a seller at the time of the sale, the seller is relieved of the liability for any additional tax 
that is subsequently determined to be due, and the purchaser has assumed liability for 
the tax.  If the seller obtains a fully completed exemption certificate or captures the 
relevant data elements within 90 days subsequent to the date of sale, the Department 
shall relieve a seller of the tax otherwise applicable.  In the absence of proper 
documentation to support an exemption from tax, the seller will be held liable for any 
additional tax determined to be due.   
 
For a sale for resale, a seller is relieved of liability for any additional tax that is 
subsequently determined to be due when the seller secures a sales and use tax 
registration number from a purchaser at the time of the sale.  For a sale exempt from 
tax other than as a sale for resale, the liability is relieved when the seller secures the 
information as to a purchaser’s name, address, type of business, reason for exemption, 
and exemption number in lieu of obtaining an exemption certificate.  If a paper 
certificate is provided, it must be signed by the purchaser.  The Department shall 
relieve a seller of the tax otherwise applicable if it obtains a blanket exemption 
certificate for a purchaser with which the seller has a recurring business relationship. A 
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recurring business relationship exists when a period of no more than twelve months 
elapses between sales transactions. 

 
This relief from liability does not apply: 

 
1. To a seller who fraudulently fails to collect tax;  

 
2. To a seller who solicits purchasers to participate in the unlawful claim of an 

exemption and;  
 
3. To a seller who accepts an exemption certificate when the purchaser claims an 

entity-based exemption when:  
 

a. The subject of the transaction sought to be covered by the 
exemption certificate is actually received by the purchaser at a 
location operated by the seller in the State and; 

 
b. The Department’s Form E-595E, Streamlined Sales and Use Tax 

Agreement Certificate of Exemption, clearly and affirmatively 
indicates (graying out exemption reason types on the form and 
posted on the state’s web site) that the claimed exemption is not 
available in this State.  

 
If the seller has not obtained an exemption certificate or all relevant data elements at 
the time of the sale or within 90 days subsequent to the date of sale, the seller may, 
within 120 days subsequent to a request for substantiation by the Department, either:  

 
1. Obtain a fully completed exemption certificate from the purchaser, taken in good 

faith which means that the seller obtains a certificate that claims an exemption that 
(i) was statutorily available on the date of the transaction in the jurisdiction where 
the transaction is sourced, (ii) could be applicable to the item being purchased, 
and (iii) is reasonable for the purchaser’s type of business; or   

 
2. Obtain other information establishing that the transaction was not subject to the 

tax.  
 

Upon substantiation the Department shall relieve the seller of any liability for the tax on 
the transaction unless it is discovered through the audit process that the seller had 
knowledge or had reason to know at the time such information was provided that the 
information relating to the exemption claimed was materially false or the seller 
otherwise knowingly participated in activity intended to purposefully evade the tax that 
is properly due on the transaction.  The state must establish that the seller had 
knowledge or had reason to know at the time the information was provided that the 
information was materially false. 
 

Per the client’s invoice provided for our review, we observed the following statement: “I certify that the 
property purchased on this invoice is exempt from sales and use tax as specified on the applicable 
certificate on file at this location.  If the property is used in a manner which renders it subject to a 
different rate of tax, the undersigned purchaser agrees to assume liability for additional tax and 
payment thereof directly to the North Carolina Department of Revenue.”  In addition, the invoice only 
includes a portion of a purchaser’s address, a portion of a purchaser’s phone number, a place for the 
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purchaser’s exemption number, and a place for a purchaser’s signature.  The elements in your client’s 
example invoice provided for our review does not meet all requirements for a seller to be relieved from 
liability as indicated in Sales and Use Tax Technical Bulletin Section 52-5.   
 
This ruling is based solely on the facts submitted to the Department of Revenue for consideration.  If 
the facts and circumstances given are not accurate, or if they change, then the taxpayer requesting 
this ruling may not rely on it.  If a taxpayer relies on this ruling and the Department discovers, upon 
examination, that the fact situation of the taxpayer is different in any material aspect from the facts 
and circumstances given in this ruling, then the ruling will not afford the taxpayer any protection.  It 
should be noted that this document is not to be cited as precedent and that a change in statute, a 
regulation, or case law could void this ruling.  
 
If we can be of further assistance, please advise. 
 
       Very Truly Yours, 

 
 
 

  
       Administration Officer 
       Sales and Use Tax Division 
 

 
 
cc:  , Director – Sales and Use Tax Division 

SUPLR 2012-0039




