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Attention:   
 
Re:  Private Letter Ruling Request 
 
Dear Ms.   
 
We have your letter dated August 16, 2012, submitted subsequent your meeting with Mr.  

, Revenue Field Audit Supervisor of the  NC office, requesting that we issue 
a private letter ruling to support your practices in case of audit questions for  

. ( ) and related entities (Exhibit A).  We are aware that you and other 
individuals previously discussed the operations and your request for a private letter ruling with 
Secretary of Revenue,   Chief Operating Officer,    and former 
Assistant Secretary of Tax Compliance,   during a meeting in Secretary ’s 
office on July 17, 2012. 
 
It is important to note that copies of representative documents executed between each legal 
entity and customers of each legal entity have not been provided and considered for purposes 
of this response.  Our response is based on the information provided in your letter, email and 
attachments, information obtained by Mr.  during a visit, and our review of various tax 
returns filed by the entities. 
 
In an email dated July 16, 2012 to , Executive Assistant to the Secretary and 
Chief Operating Officer, you state “[you] are seeking clarification re how to handle sales and 
use tax payments to the state of North Carolina for  and affiliated 
companies.”  You advise, “we sell materials to 12 separately incorporated  installation 
(contractor) offices in North Carolina plus 1 in  and 1 in   We also sell to  and 

 in  (also installation offices).”  You further state “prior to an audit in  
in 2005 all  installation offices were reporting sales tax to the state individually.  The 

 audit in 2005 changed this by classifying [the] installation offices as end users and 
 as a distributor.  Since 2005,  pays sales tax to the state when [it sells and 

delivers] materials to one of the [installation] offices and [it designates the tax] to the county in 
which [the] installation office is located and where the material is delivered, not where the 
material is installed since [the] installation offices are the end users.” 
 
A copy of the an attachment to your email of July 16, 2012 titled Sales & Use Tax Meeting July 
17, 2012 (Meeting Document) was also provided for our review.  The proposal contained in the  
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Meeting Document states the following: 
 

“We propose that  of  charges [s]ales [t]ax to all our NC 
offices for all materials received from our office in  and remit based on 
the county in which the office is located with respect to the definition that our 
installation offices are the end users of the materials and not the customer 
receiving the installation.  For all material sales, we would like [the installation 
offices/related entities] to turn in a ‘Sales tax report’ to  of  and 
we will charge them the appropriate tax for those items whether they were 
purchases for use or [sold to] a customer as a material sale.   [You] attached a 
sample form that [   would ask each office to fill out.  The process 
would negate any [installation offices/separate entities] from having to have their 
own sales tax account with the state and would prevent the State from having to 
process 14 additional sales tax account reports each month.” 

 
Sales and Use Tax Technical Bulletin Section 31-1.A. states in part, “[w]hen a contractor or 
subcontractor makes taxable purchases of tangible personal property for use in this State from 
a supplier outside this State who does not collect the applicable State tax and any local sales or 
use tax thereon, such contractor or subcontractor must remit the tax directly to the 
Department.”  N. C. Gen. Stat. § 105-164.6(b) states “[t]he tax imposed by this section is 
payable by the person who purchases, leases or rents tangible personal property or digital 
property or who purchases a service.”  N.C. Gen. Stat. § 105-228.90(5) defines the term 
“person” as “[a]n individual, a fiduciary, a firm, an association, a partnership, a limited liability 
company, a corporation, a unit of government or another group acting as a unit.”  Each entity is 
required by statute to report and pay any applicable use tax due on its purchases individually to 
the Department. The North Carolina sales and use tax statutes do not grant an option for 
related or multiple entities to file a combined sales and use tax return.   In the event you change 
your business practices and implement a procedure in which one entity is responsible for 
making all purchases from third party sources, then payment of use tax to the Department by 
one entity would be proper.  The direction you received for the  Inc. of 

 and noted in the Meeting Document is correct.  Additionally, the local tax due on 
purchases of tangible personal property is based on the location where the  entity takes 
title to the items.  If the items are delivered to the  entity at the location of the  entity’s 
customer, the local rate of tax is due based on the delivery location.  If the items are delivered 
to the  entity at the  entity installation location, tax is due based on the installation 
entity address. 
 
We note in the Meeting Document that you state for offices who do work in other states, “[o]n 
these jobs, they request a credit for the sales tax paid in North Carolina from  of 

 and they pay it in the respective state on their individual sales tax report in that 
state.”  ’s sales of tangible personal property of materials to other  entities that operate 
as contractors where such entities take title to the property within this State are subject to North 
Carolina State and local sales tax based on the delivery location, notwithstanding that the 
property may be used outside of North Carolina in performance of a contract.  The other  
entities that operate as contractors should not seek a refund or credit of the North Carolina 
State and local sales and uses taxes paid to  of   The other state in which the 
contact is performed will likely afford credit for the North Carolina State and local sales taxes 
that were properly paid.  In the event  of  and  (installation offices) 
take title of products in the State, North Carolina State and local sales and use tax is applicable 
on the sales price of such items.  North Carolina does not exempt sales of products to 
contractors where title is taken in North Carolina notwithstanding that the items may be for use 
in fulfilling a contract in another state. 
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In the email of July 16, 2012 you state “[a]ll the installation offices do sell some material only 
orders to some customers.  Such material sales amount to 2% of our total sales for the 
installation offices.”  You state in the Meeting Document that “[i]f a NC  office sales a 
material sale over $300 they send the paperwork and check to  and let those sales 
run through  of   Sales under $300 are considered casual and isolated sales 
per the previous Sales Tax Audit (  as a commission sale and are not remitting the 
sales tax on the profit.”  N. C. Gen. Stat. § 105-164.3(1k) defines business as “an activity a 
person engages in or causes another to engage in with the object of gain, profit, benefit, or 
advantage, either direct or indirect.  The term does not include an occasional and isolated sale. 
. . .”  Based on our review of prior examinations for a number of the other  entities, while 
the total materials sales (retail sales) other than sales made by   may only 
amount to 2% of total sales for installation offices as noted in your letter, it appears that the 

 entities (installation offices) make regular sales of tangible personal property.  As it relates 
to material sales, there is not a statutory dollar amount that classifies transactions under $300 
as casual and isolated sales and therefore considered a commission sale and not subject to 
sales tax.  If the material sales are billed by   and reported for income tax 
purposes by such entity, any sales tax due on the sales price should be remitted to the 
Department by    However,   should not deduct from the total 
sales tax due on retail sales of material, the amount of sales tax paid on the purchase price of 
the items by another  entity at the time of purchase from    
 
If you wish to pursue credit for taxes paid by the  related entities (installation offices) to 

  or other vendors for property subsequently sold at retail, each related  
entity must report and remit the sales tax on the material sales on its individual sales and use 
tax return.  The tax paid on the purchase price of property at the time of purchase by the related 

 entities that is subsequently resold may be deducted as a credit on the sales and use tax 
return.  It is imperative that documentation to support any credit taken on a sales and use tax 
return is attached to each return for each entity.  We understand that the  companies are 
related and/or have shared or partial ownership; however, the sales tax statutes do not permit 
the filing of a combined sales and use tax return.  N.C. Gen. Stat. § 105-164.4(c) provides that 
“[b]efore a person may engage in business as a retailer or a wholesale merchant, the person 
must obtain a certificate of registration from the Department. . . .” 
 
In the Meeting Document, you state “  and  currently pay no sales tax upon 
purchase of materials.  They charge the customer sales tax based on the county in which the 
fence is installed so they remit the sales tax within the month that the job or material sale is 
invoiced.”  Mr.  also communicated that Mr.  recently obtained partial 
ownership in these two companies.  We do not have sufficient information to determine if these 
two entities operate in the same manner as the  related entities.  Additionally, you have not 
indicated whether all materials and other items are purchased from    In the 
event the two entities operate in the same manner as the  entities and enter into 
performance contracts to install fencing, it is reasonable that the entities would pay tax at the 
time of purchase in lieu of charging sales tax to customers.  Sales and Use Tax Technical 
Bulletin 31-1 A. states in part, “[i]n order to establish if a transaction constitutes a performance 
contract, the tenor of the agreement is for the contractor to perform a job, retaining the right to 
control the means, the method, and the manner of accomplishing the desired result.  A 
performance contract does not provide for a sale of specific items; rather, the contractor agrees 
to furnish the necessary materials, labor, and expertise to accomplish the job. With a 
performance contract, responsibility for the job and title to the materials purchased by the 
contractor remain with the contractor until the job is completed and accepted by the 
purchaser/owner. The contractor is liable for accidents or injury at the job site and loss or 
damage due to vandalism, neglect, theft, and fire.   and  each may wish to pursue 
a private letter ruling pursuant to the Private Letter Ruling Policy available on the Department’s 
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website and pay the applicable fee in order to receive a written response based on the facts of 
each entity.   
 
Please note that Sales and Use Tax Technical Bulleting 31-1 C. provides “the term ‘retailer-
contractor’ shall mean any person who engages in the business of selling building materials, 
supplies, equipment and fixtures at retail and, in addition to such business, enters into contracts 
for constructing, building, erecting, altering or repairing buildings or other structures, and for the 
installation of equipment and fixtures to buildings and, in the performance of such contracts . . . 
consumes or uses such materials or merchandise.”  In the event any of the entities operate a 
retail establishment, maintains an inventory and makes regular over the counter sales, such 
entity likely would be deemed to be operating as a retailer-contractor.  A retailer-contractor is 
liable for remitting, directly to the Department, tax on the sales price of any tangible personal 
property sold at retail, and tax on the purchase price of any tangible personal property used in a 
performance contract.  In such instances, the retailer-contractor must remit the local rate of tax 
on the purchase price of tangible personal property used in the performance contract based on 
the location in which the tangible personal property is installed and not the location of  
(installation office).  Additionally, the  entity must complete the county breakdown section of 
the paper or electronic return to ensure proper reporting of the tax to the correct local 
jurisdiction. 
 
In summary, each  entity that purchases tangible personal property must report and pay its 
own applicable use tax and should not submit copies of the purchase invoices to  

 if each entity deducts the expenses for income tax purposes.  Additionally, each 
entity that makes retail sales of material is the retailer responsible for collecting and remitting 
sales tax to the Department.  The North Carolina sales and use tax statutes do not permit the 
filing of a combined sales and use tax return for related entities. 
 
This ruling is based solely on the facts submitted to the Department of Revenue for 
consideration of the transactions described.  If the facts and circumstances given are not 
accurate, or if they change, then the taxpayer requesting this ruling may not rely on it.  If a 
taxpayer relies on this ruling and the Department discovers, upon examination, that the fact 
situation of the taxpayer is different in any material aspect from the facts and circumstances 
given in this ruling, then the ruling will not afford the taxpayer any protection.  It should be noted 
that this document is not to be cited as precedent and that a change in statute, a regulation, or 
case law could void this ruling. 
 
If you have any questions, you may reach me at the number listed below.  
 
Very truly yours,  
 
 
 

, Director 
Sales and Use Tax Division  
 
cc:  , Secretary 
       , Chief Operating Officer 
       , Director of Examinations 
      , Revenue Field Audit Supervisor –  
 
Enclosure 
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Exhibit A –  Companies 
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