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Re:   
 

Dear Mr.  
 
We have your May 24, 2010 letter requesting a private letter ruling regarding the application of sales tax to 
sales of certain medical items and instructional materials sold by your above referenced client.  You 
stated, “  has initiated sales of its manufactured medical device products to 
hospitals, doctors, surgeons, and clinics in North Carolina.”  You also inquired as to the taxability of such 
products “to exempt organizations, such as hospitals. . . .”  We also have your letter of August 24, 2010 in 
which you state “[i]n furtherance of our request for a private letter ruling, please be advised, that to the 
best of our knowledge and belief, the taxpayer is currently not under audit by or in litigation with the 
Department.  Additionally, for this taxpayer there have been no deductions or claims for refund which the 
Department has denied the taxpayer which relates to the taxpayer’s inquiry.” 
 
You further advised, “[w]e . . . are unable to determine if the provisions of the existing sales tax regulations 
(G.S. 105-164.13(12)) address these particular types of medical devices used for site specific pain 
management. . . .”  G. S. 105-164.13(12) exempts the “sales of any of the following items:   

 
a.  Prosthetic devices for human use.  
b.  Mobility enhancing equipment sold on a prescription. 
c.  Durable medical equipment sold on prescription. 
d.  Durable medical supplies sold on prescription. 

 
G.S. 105-164.3(30b) defines prosthetic device as “[a] replacement, corrective, or supporting device worn 
on or in the body that meets one of the conditions of this subdivision.  The term includes repair and 
replacement parts for the device. 

 
a. Prevents or corrects a physical or malfunction. 
b. Supports a weak or deformed portion of the body.” 

 
On behalf of your client, you have asked for direction regarding the taxability of the following manufactured 
medical device products when sold to hospitals, doctors, surgeons, and clinics in North Carolina:  
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 Introducers for  needles 
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  Needles –   

 Introducer for  needle 

  Needles 

  Needles 

   Needles 

  Aprons 

 Racks & hangers 

 Lead Sleeves/Thyroid protectors 

  Protection Gloves 

  Protection Eyewear 

 Anatomical Models 
 

It is our opinion that the items listed above are not prosthetic devices as defined by statute and are subject 
to tax when sold to hospitals, doctors, surgeons, and clinics in North Carolina.   Pursuant to Sales and Use 
Tax Technical Bulletin Section 11-4, “[s]ales to physicians . . . hospitals, or similar users or consumers of 
medical supplies, and medical instruments, medical equipment, . . . to diagnose, prevent, treat or cure 
disease are subject to [the] applicable State and local sales or use tax.”  Some  are exempt from 
sales and use tax as prosthetic devices; however, based on your client’s website and our search of the 
internet, the  at issue appear to be medical supplies used by medical personnel during a medical 
procedure. 
 
In the event any of the above listed items are sales of bundled transactions, you should refer to G.S. 105-
164.4D for the proper taxation.  G.S. 105-164.3(1i) defines bundled transaction as “[a] retail sale of two or 
more distinct and identifiable products, at least one of which is taxable and one of which is exempt, for one 
non-itemized price.  Products are not sold for one non-itemized price if an invoice or another sales 
document made available to the purchaser separately identifies the price of each product.  A bundled 
transaction does not include the retail sale of any of the following: 

 
a.   A product and any packaging item that accompanies the product and is exempt under  

G. S. 105-164.13(23).  
b. A sale of two or more products whose combined price varies, or is negotiable, depending 

on the products the purchaser selects. 
c. A sale of a product accompanied by a transfer of another product with no additional 

consideration. 
d.  A product and the delivery or installation of the product. 
e.  A product and any service necessary to complete the sale.” 

 
In your letter, you state, “[a]lso sold are instructional materials on the use of these  that consist of 
written, visual, and demonstration models.  Are these products subject to sales tax?”  North Carolina does 
not have a specific exemption for sales of such instructional materials.  While you did not state such, for 
purposes of this response, we assume the instruction materials constitute printed material sold for a 
separate charge to purchasers; therefore, the sales price of the instructional materials are subject to the 
general State and local sales or use tax.   
 
The final question in your letter was “[a]re sales of the types of products     

 
 to exempt organizations, such as hospitals, subject to sales tax?”  North Carolina does 

not have a blanket exemption for sales to for profit or not for profit hospitals.  Additionally, for purposes of 
this response, we assume that the safety glasses are not prescription safety glasses.  G.S. 105-164.13(52) 
provides an exemption for “[i]tems subject to sales and use tax under G.S. 105-164.4, other than electricity, 
telecommunications service, and ancillary services. . . if all of the following conditions are met:     

 
a. The items are purchased by a State agency for its own use. . . . 
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b. The items are purchased pursuant to a valid purchase order issued by the State agency 
that contains the exemption number of the agency and a description of the property 
purchased, or the items purchased are paid for with a State-issued check, electronic 
deposit, credit card, procurement card, or credit account of the State agency. 

c. For all purchases other than by an agency-issued purchase order, the agency must 
provide to or have on file with the retailer the agency’s exemption number.   

 
Sales of the aforementioned products to a hospital owned by the State or another State agency would 
qualify for the exemption afforded per G.S. 105-164.13(52) provided your client receives and retains the 
proper exemption documentation.   
 
This letter ruling is based solely on the facts submitted to the Department of Revenue for consideration of 
the transactions described. If the facts and circumstances given are not accurate, or if they change, then 
the taxpayer requesting this ruling may not rely on it.  If a taxpayer relies on this letter ruling and the 
Department discovers, upon examination, that the fact situation of the taxpayer is different in any material 
aspect from the facts and circumstances given in this letter ruling, the letter ruling will not afford the 
taxpayer any protection.  It should be noted that this letter ruling is not to be cited as precedent and that a 
change in statute, a regulation, or case law could void this ruling. 

 
       Very truly yours, 

 
 
 

  
 Administration Officer 

       Sales and Use Tax Division 
 

 
cc:   Director of Sales Tax 
        Assistant Director of Sales Tax 
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