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Attention:   
 

Re:  Private Letter Ruling Request 
 

Dear Ms.   
 

We have your letter dated January 6, 2012, in which you inquired as to your firm’s North Carolina sales and use 
tax liability on particular transactions. Your firm’s brochure, a copy of which you furnished, advertises that your 
firm provides “desktop geospatial services to businesses.”  Your firm provides Geographic Information Systems 
(“GIS”) expertise to its clients, who are typically involved in building or other projects where they require 
geographic information to be collected, assessed, or analyzed.  
 
 You have inquired whether your firm’s various charges to its clients represent an “information service” within the 
meaning of N.C. Gen. Stat. § 105-164.3(14a) and, therefore, are exempt from North Carolina sales and use tax.  
An information service is defined as “[a] service that generates, acquires, stores, processes, or retrieves data and 
information and delivers it electronically to or allows electronic access by a consumer whose primary purpose for 
using the service is to obtain the processed data or information”.   
 
Listed below are examples of your firm’s activities, followed by a response as to your firm’s potential sales and 
use tax liability for each activity.   
 
Activity One: Your firm creates custom cartography (presentation-quality maps and exhibits) using your 

client’s GIS data or databases and GIS data from publicly-available sources.  This product 
creates a detailed visual to help the client use the information for its projects.  The data is 
transferred to the client utilizing a variety of methods, such as by e-mail, FTP websites, CD, 
external hard drive, or flash drive.  Your client’s customer normally dictates which delivery 
method is used.     
 

Response One: Your firm’s charges for custom cartography (presentation-quality maps and exhibits) as 
described above are not sales of taxable tangible personal property or digital property and 
are not subject to sales or use tax.   

 
Activity Two: Your firm assesses and catalogs its client’s data and then creates a custom list of GIS data 

necessary to complete the client’s projects.  GIS data gaps are identified and 
recommendations are made to the client. This information is transferred to the client utilizing 
a variety of methods, such as by e-mail, FTP websites, CD, external hard drive, or flash 
drive.  Your firm’s customer normally dictates which delivery method is used.            
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Response Two: Your firm’s charges for data assessing and cataloging services are not subject to North 
Carolina sales or use tax.   

 
Activity Three: Your firm will collect a client’s GIS data, increase the quality of the data by creating 

descriptive metadata, and review the data for errors and omissions.  The data is transferred 
to the client utilizing a variety of methods, such as by e-mail, FTP websites, CD, external 
hard drive, or flash drive.  Your firm’s customer normally dictates which delivery method is 
used. 

 
Response Three: Your firm’s charges for GIS data collection, metadata creation, and quality assurance 

services are not subject to North Carolina sales or use tax.   
 
Activity Four: Your firm charges clients for providing custom internet and intranet mapping applications.  

Your firm will take a source map and make customizations using programming and scripting 
tools.  The resulting mapping applications are transferred to clients utilizing a variety of 
methods, such as by e-mail, FTP websites, CD, external hard drive, or flash drive.  Your 
firm’s customer normally dictates which delivery method is used.  Your firm does not provide 
prewritten or custom software to its customers.      

 
Response Four: Your firm’s charges for providing custom internet and intranet mapping systems to its clients 

are not subject to North Carolina sales or use tax.    
 
Activity Five: Your firm furnishes personnel to perform quality control checks for its client’s field staffs.   
 
Response Five: Your firm’s charge for providing personnel to perform quality control checks is not subject to 

sales and use tax.   
 
Activity Six: Your firm provides custom programming to enhance or automate tasks associated with the 

maintenance and development of a client’s GIS data. The custom programming could 
involve providing database applications or programming specific macros or calculations for 
the client, but does not include providing or selling prewritten or custom computer software. 

 
Response Six: Your firm’s charge for providing custom programming services is not subject to sales and 

use tax, and you have advised that your firm does not sell prewritten or custom computer 
software in conjunction with the custom programming service.   

 
Activity Seven:   Your firm reviews and evaluates the current GIS production processes for a client’s project to 

ensure efficiency and accuracy and to minimize man-hours.  Your firm then creates a report 
of recommendations, which is transferred to the client via e-mail, an FTP website, CD, 
external hard drive, or flash drive.   

 
Response Seven: Your firm’s charge for providing process evaluations and recommendations is not subject to 

sales and use tax.   
 
Activity Eight: Your firm will provide a client with an assessment of a client’s GIS department staff’s skills 

and expertise compared to the client’s current project needs.  The written assessment will 
include recommendations regarding which staff need further professional development.  This 
report is usually transferred via e-mail, but can also be delivered via FTP websites, CD, 
external hard drive, or flash drive.   

 
Response Eight: Your firm’s charge for an assessment discussed above is not subject to sales and use tax.   
 
Activity Nine: Your firm will review a request for qualifications (RFQ) for a client to determine the GIS 

qualifications necessary to perform the scope of work.  Your firm recommends to the client 
the work-flow process needed to provide GIS files required for the RFQ. Your firm may help 
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the client compute budget estimations for the GIS component of the project.  Your firm may 
also author for the client a formal, technical proposal which will describe and illustrate in 
detail the work the client proposes to perform to satisfy the RFQ.  The recommendations 
and/or technical proposal can be delivered via e-mail, FTP websites, CD, external hard drive, 
or flash drive.     

 
Response Nine: Your firm’s charges to review a client’s RFQ, recommend work-flow processes, and/or 

author a technical proposal associated with a specific RFQ are not subject to sales and use 
tax 

 
Activity Ten: Your firm will assist a client in determining its GIS staffing needs, drafting job descriptions, 

recruiting and advertising for potential employees, conducting candidate interviews, and 
hiring and compensation recommendations.  Your client may provide information to a client 
via e-mail, FTP websites, CD, external hard drive, or flash drive.     

 
Response Ten: Your firm’s charges relating to recruiting and hiring staff for a client are not subject to sales 

and use tax.   
       
Your firm’s purchases of tangible personal property and taxable digital property it uses to provide the services 
discussed in the foregoing activities and otherwise are subject to sales or use tax unless they are otherwise 
exempt from tax under the provisions of N.C. Gen. Stat. § 105-164.13. 
 
This ruling is based solely on the facts submitted to the Department of Revenue for consideration of the 
transactions described. If the facts and circumstances given are not accurate, or if they change, then the 
taxpayer requesting this ruling may not rely on it.  If a taxpayer relies on this ruling and the Department discovers, 
upon examination, that the fact situation of the taxpayer is different in any material aspect from the facts and 
circumstances given in this ruling, then the ruling will not afford the taxpayer any protection.  It should be noted 
that this document is not to be cited as precedent and that a change in statute, a regulation, or case law could 
void this ruling. 
  
If you have any questions, you may reach me at the number listed below.  

 
Very truly yours,  

 
 
 

 
Administration Officer 
Sales and Use Tax Division  

 
 

 
cc:  , Director of Sales and Use Tax Division 
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