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Attention:   
 
  Re:  Private Letter Ruling Request  

 
Dear Mr.   
 
We have your letter dated December 6, 2011, in which you inquired as to the taxation of your firm’s 
purchase of tangible gift cards.       
 
N.C. Gen. Stat. § 105-164.6(a)(1) imposes a use tax on tangible personal property purchased 
inside or outside this State for storage, use, or consumption in this State. N.C. Gen. Stat. § 105-
164.3(46) defines “tangible personal property” as “[p]ersonal property that may be seen, weighed, 
measured, felt, or touched or is in any other manner perceptible to the senses. . . .”  N.C. Gen. 
Stat. § 105-164.3(49) defines “use” as “[t]he exercise of any right, power, or dominion whatsoever 
over tangible personal property . . . .  The term includes withdrawal from storage, distribution. . . .of 
the property . . . by the owner or purchaser.” Your firm’s purchases of gift cards are subject to this 
State’s use tax when your firm stores, uses, consumes or distributes the cards  within the meaning 
of N.C. Gen. Stat. § 105-164.3(49).   
 
Charges by your firm for gift cards which may be exchanged for merchandise are not subject to 
sales or use tax.  When the holder of a gift card exchanges the card for merchandise, the 
transaction is subject to the general rate of State tax and any applicable local sales or use tax, 
unless specifically exempt by tax.  The basis for the tax is the sales price of the property.    
 
This ruling is based solely on the facts submitted to the Department of Revenue for consideration 
of the transactions described.  If the facts and circumstances given are not accurate, or if they 
change, then the taxpayer requesting this ruling may not rely on it.  If a taxpayer relies on this ruling 
and the Department discovers, upon examination, that the fact situation of the taxpayer is different 
in any material aspect from the facts and circumstances given in this ruling, then the ruling will not 
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afford the taxpayer any protection.  It should be noted that this document is not to be cited as 
precedent and that a change in statute, a regulation, or case law could void this ruling. 
 
If you have any questions, you may reach me at the number listed below.  
 

Very truly yours,  
 
 

 
Administration Officer 
Sales and Use Tax Division  

 
 

 
cc:  , Director of Sales and Use Tax Division 
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