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Re:  FEIN#:  

       Account #:  

        

Dear Ms. ,  

 

This letter is in response to your letter of April 15, 2010 regarding purchases of electricity by your 

customer,  DBA:  .  You advised “[o]n 

March 21, 2010 the    received a certificate of exemption form E-595E…” from this 

customer.  You also advised “[t]he statute provides that in order to qualify for a reduced tax rate, the 

electricity must be measured by a separate meter or other device.  This customer has a meter that serves 

the manufacturing area and administrative office space (as this space is metered with operations).”  

 

The Streamlined Sales and Use Tax Agreement Certificate of Exemption dated March 12, 2010, 

identifies the type of business as manufacturing with an industrial production/manufacturing # 

 for this customer.  You have asked “if this customer qualifies for the reduced tax rate based 

on the information presented” for our review.  Please note that we do not have sufficient information in 

the packet you provided to determine if your customer is in fact a manufacturer.  We are accepting that 

this customer does qualify as a manufacturer based on the certificate alone.  We note that the date of the 

invoices included in the attachment span the time period February 22, 2007 through December 28, 2009.   

 

Effective for sales during the period February 2007 through June 30, 2007, former N.C. Gen Stat. §105-

164.4(a)(1f)b.  stated, in part, “[t]he rate of two and eighty-three-hundredths percent (2.83%) applies to 

the sales price of electricity described in this subdivision and measured by a separate meter or another 

separate device.”  Specifically, this rate applies to “[s]ales of electricity to manufacturing industries and 

manufacturing plants for use in connection with the operation of the industries and plants other than sales 

of electricity to be used for residential heating purposes.”   

 

Effective for sales during the period July 1, 2007 through September 30, 2007, former N.C. Gen Stat. § 

105-164.4(a)(1i) stated, in part, “[t]he rate of two and six-tenths percent (2.6%) applies to the sales price 

of electricity that is measured by a separate meter or another separate device and sold to manufacturing 

industries and manufacturing plants for use in connection with the operation of the industries and plants.”   
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Effective for periods October 1, 2007 through June 30, 2008, former N. C. Gen. Stat. § 105-164.4(a)(1j), 

provided the rates that applied to the sales price of electricity described in this subdivision and measured 

by a separate meter or another separate device.  The rates in effect were 1.8%  for sales during October 1, 

2007 through June 30, 2008, 1.4% for sales during July 1, 2008 through June 30, 2009, and 0.8% for 

sales during July 1, 2009 through June 30, 2010.  The reduced rates of tax on sales of electricity applied 

to “[s]ales of electricity to manufacturing industries and manufacturing plants for use in connection with 

the operation of the industries and plants.” 

 

Based on the plain language of former statues N.C. Gen. Stat. §§ 105-164.4(a)(1f)b., 105-164.4(a)(1i), 

and 105-164.4(a)(1j), it is our opinion that the partial exemption does not apply to all sales of electricity 

to manufacturing industries or plants.  The former statutes limit the partial exemption to electricity (1) 

measured by a “separate meter or another separate device” and (2) used in connection with the operation 

of a manufacturing industry or plant.  If all sales of electricity to manufacturing industries or plants were 

exempt, it would have been unnecessary for the legislature to limit the partial exemption to only that 

electricity used in connection with the operation of the manufacturing industries or plants and measured 

with a separate meter or another separate device.   

 

Based on the fact that the electricity sold to your customer is measured by one device, it is our opinion 

that the reduced rate of tax on sales of electricity does not apply.  Therefore, it is our opinion that the 3% 

rates of tax applies to the sales of electricity to the customer at issue. 

 

This ruling is based solely on the facts submitted to the Department of Revenue for consideration of the 

transactions described.  If the facts and circumstances given are not accurate, or if they change, then the 

taxpayer requesting this ruling may not rely on it.  If a taxpayer relies on this ruling and the Department 

discovers, upon examination, that the fact situation of the taxpayer is different in any material aspect 

from the facts and circumstances given in this ruling, then the ruling will not afford the taxpayer any 

protection.  It should be noted that this document is not to be cited as precedent and that a change in 

statute, a regulation, or case law could void this ruling. 

 

Sincerely,  

 

 

 

, Director 

Sales and Use Tax Division 
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