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Re:  Request for a Private Letter Ruling –  
 
Dear :  
 
This letter is in response to your letter dated , wherein you requested that the North 
Carolina Department of Revenue ("Department") provide a ruling that (i) the costs of purchasing 
and installing fuel cell power generation systems will qualify for the Renewable Energy Tax Credit 
under G.S. § 105-129.16A(a) and (ii) each purchased and installed system will constitute an 
"installation of renewable energy property" under G.S. § 105-129.16A(c)(1).  
 
The statement of facts submitted for the Department's consideration of your request is summarized 
as follows: 
 

 recently constructed a  square foot center located on a -acre site in 
 (the "Facility"). The Facility has a workforce of approximately  

employees, and houses   that ground the Taxpayer's  service.  is a 
 service which allows  

 (i.e., on  located at the Facility) for  , and  
.  

 
Taxpayer intends to sell the electricity generated from renewable  resources to a utility 
company. To achieve this goal, the Taxpayer will purchase multiple , which convert 
fuel into electricity through  process. The production of electrical power 
from  will require the consumption of fuel delivered from  

. To meet its need for fuel, Taxpayer intends to acquire  derived from a renewable 
energy resource which will be upgraded and injected into the pipeline, and nominated for use at the 
Facility (" ").  Pursuant to a contractual arrangement between the Taxpayer and the 
producer of the , Taxpayer will be obligated to purchase a specific quantity of 
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, measured in , that corresponds to the amount of fuel consumed at the Facility.    
The electricity generated from  will be sold to a commercial energy provider that 
will, in turn, provide power to the Facility.  

 
Rulings Requested:  
 

1. Does the costs incurred to purchase and install the  qualify for the Credit 
under G.S. § 105-129.16A(a)? 
 
Department's Response: Yes. Based on our review and understanding of the information 
submitted, it is our opinion that the costs incurred to purchase and install  
at the Facility qualify for the credit provided under G.S. § 105-129.16A because the 
equipment will be fueled by a “renewable  resource.”  It is important to note, 
however, that the ' continued eligibility as renewable energy property will 
depend on whether Taxpayer continues to utilize a "renewable  resource" to fuel the 

 over the life of the credit.  In order for  to qualify as 
“renewable energy property” as defined in G.S. 105-129.15(6), Taxpayer must use a 
renewable  resource (e.g., ) to fuel  and generate 
electrical power for a business purpose.   
 
Since Taxpayer expects to utilize directed  delivered through the  pipeline 
to fuel , Taxpayer must, upon audit, provide adequate records (e.g., 
invoices, contracts, and purchase receipts from ) to substantiate the 
amount of  acquired and injected into the pipeline for consumption by  

.  If the taxpayer utilizes a fuel source other than a renewable  
resource to fuel  in any year in which an installment of the credit is due to 
be taken, then the taxpayer must reduce that installment for that tax year by the ratio of the 
amount of conventional fuel used by  to the amount of renewable 

 resource used by  for that tax year.  Furthermore, if Taxpayer 
fails to utilize any renewable  resources to fuel  during the tax 
year, then  will be considered to have been taken out of service for 
purposes of qualifying for the credit provided under G.S. § 105-129.16A(a), and the 
taxpayer will forfeit all future installments of the credit. Taxpayer may, however, take the 
portion of an installment that accrued in a previous year and was carried forward to the 
extent permitted under G.S. 105‑129.17. 

 
2. Does the installation of each  constitute an "installation of renewable energy 

property" under G.S. § 105-129 .16A(c)(1)? 
 
Department's Response:  Yes, N.C.G.S § 105-129.15(4b) defines “Installation of renewable 
energy property” as “Renewable energy property that standing alone or in combination with 
other machinery, equipment, or real property is able to produce usable energy on its own.”  
It is our understanding based on review of information provided, that each individual  

 produces usable energy on its own and the electricity generated by  will be 
sold to the utility company, but will not directly power the facility.  Furthermore, each 

's independent electrical output will be aggregated such that a single point of  
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connection can be made to the utility grid.  In the event any one or more of  
 is turned off, any of the other  "standing alone" can continue to 

generate usable electrical power independently of the other . For these reasons, the 
installation of each separate  qualifies as an “Installation of renewable energy 
property" under G.S. 105-129.15(4b). Under G.S. § 105-129.16A(c)(1), renewable energy 
property serves a business purpose if the useful energy generated by the property is offered 
for sale or is used on-site for a purpose other than providing energy to a residence.  Since the 
electricity produced by  will be sold to the utility company, a $2.5M ceiling on 
the amount of the renewable energy credit will apply to each installation.  
 

 
This ruling is based solely on the facts submitted to the Department of Revenue for consideration of 
the transactions described. Your statement of facts and our findings are subject to audit verification. 
If the facts and circumstances given are not accurate, or if there are other facts that were not 
disclosed that might cause the Department to reach a different conclusion, then the taxpayer 
requesting this ruling may not rely on it. A letter ruling is not equivalent to a Technical Advice 
Directive that generally affects a large number of taxpayers. If a taxpayer relies on this ruling and 
the Department discovers, upon examination, that the fact situation of the taxpayer is different in 
any material aspect from the facts and circumstances given in this ruling, then the ruling will not 
afford the taxpayer any protection. It should be noted that this document is not to be cited as 
precedent and that a change in statute, a regulation, or case law could void this ruling. 
 
Should you have any questions, please contact me. 
 
      Very truly yours,  
 
 
 
 
       
       
       
       




