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Re:  Request for a Private Letter Ruling Regarding Determination of Eligibility for Certain 

Solar Power Generating Equipment to Qualify for North Carolina Renewable Energy Credits 

under G.S. 105-129.16A and a Response to Related Questions 

 

Dear : 

 

This letter is in response to your letter dated , wherein you requested on 

behalf of your client, , a written determination by the North Carolina Department 

of Revenue ("Department") regarding the qualification of certain solar power generating 

equipment and related devices for the Renewable Energy Property Credits available to taxpayers 

pursuant to N.CG.S. §105-129.16A. 

 

Based on our review of the facts submitted in your letter, the Department’s response to your 

questions, conclusions and analysis are as follows: 

 

1.  Does all of the solar energy equipment including solar photovoltaic panels, rooftop and 

ground mounting systems, wiring, conduit, disconnect switches, wire management 

systems, combiner boxes, inverters, and metering equipment (hereinafter referred to as 

the "solar power system") described above meet the definition of renewable energy 

property contained in N.C.G.S. 105-129.15(7)(c)? 

 

Yes.  N.C.G.S. 105-129.15(7)(c) defines “renewable energy property” as: Any of the 

following machinery and equipment or real property:  Solar energy equipment that uses 

solar radiation as a substitute for traditional energy for water heating, active space heating 

and cooling, passive heating, daylighting, generating electricity, distillation, desalination, 

detoxification, or the production of industrial or commercial process heat.  The term also 

includes related devices necessary for collecting, storing, exchanging, conditioning, or 

converting solar energy to other useful forms of energy.  If the solar photovoltaic panels, 

rooftop and ground mounting systems, wiring, conduit, disconnect switches, wire 

management systems, combiner boxes, inverters, and metering equipment are necessary 
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and integral to the proper operation of the system’s ability to generate, collect, exchange, 

and convert solar energy to electricity, then the related devices meet the statutory 

definition of renewable energy property. 

 

Department’s Response:  The Department does not possess the technical knowledge to 

conclude that all of the equipment mentioned above will qualify for the credit for 

investing in renewable energy property available under G.S. §105-129.16A.  However, 

any of the equipment that is deemed to be necessary and integral to collecting, storing, 

exchanging and converting solar energy will qualify for the credit as a related device.  

[Emphasis Added]   
 

 

2. Does all of the solar energy equipment comprising the solar power system described 

above qualify for the North Carolina Renewable Energy Credit (“NCREC”) at a rate of 

35% of the cost of the equipment as provided in N.C.G.S. 105-129.16A(a) if it is 

purchased, installed, owned and operated by  in North Carolina? 

 

Yes. Provided that all of the equipment described will be placed into service in North 

Carolina as provided in the North Carolina Utilities Commission (“NCUC”) order, the 

equipment qualifies for the NCREC at a rate of 35% of its cost. 

 

Department’s Response:  We agree. 

 

 

3. Does all of the solar energy equipment comprising the solar power system described 

above qualify for the $2.5 million cap per installation provided for non-residential 

property as defined in N.C.G.S. 105-129.16A(c)(1) if it is purchased, installed, owned 

and operated by  in North Carolina pursuant to lease agreements on rooftops 

of commercial buildings, or on land located at commercial locations owned by other 

individuals or entities where (1) the commercial buildings or land is owned by 

individuals or entities other than  or ; and (2) the 

electricity produced from solar power is transferred directly to 's main 

power grid and is not sold directly to or used directly by the owner of the commercial 

building or the land? 

 

Yes.  Because the renewable energy property will be installed on non-residential property 

for the purpose of generating electrical power that will be sold to 's 

customers and not a residential use, the renewable energy property installed at 

commercial locations qualifies for the $2.5M cap as provided in N.C.G.S. §105-

129.16A(c)(1). 

 

Department’s Response:  We agree. 

 

 

4. Does all of the solar energy equipment comprising the solar power system described 

above qualify for the $2.5 million cap per installation provided for non-residential  
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property as defined in N.C.G.S. 105-129.16A(c)(1) if it is purchased, installed, owned 

and operated by  in North Carolina pursuant to lease agreements on 

rooftops of structures that are single family dwellings or on land located at single family 

locations where (1) the dwellings or land are owned by individuals or entities other than 

 or ; and (2) the electricity generated from solar power is 

transferred directly to 's main power grid and is not directly used by or 

directly sold to the owner of the single family dwelling or land? 

 

Yes.  The solar energy equipment installed on rooftops of residential dwellings or on 

residential land under the Solar Program is not being used to generate electricity for 

direct use at the dwelling or any other residential purpose despite the fact that it may be 

installed on what is considered a residential location. Therefore, the renewable energy 

property does qualify for the $2.5M credit limitation per installation provided in N.C.G.S. 

§105-129.16A(c)(1) because it will be placed into service to generate electrical power 

that will be sold is used for a non-residential purpose.  

 

Department’s Response:  We agree. 

 

 

5. Does the installation of a single solar PV system on a residential or commercial building, 

where that system is separately connected directly to the main power grid and is 

individually capable of generating electricity, qualify as a separate "installation" for 

purposes of computing the NCREC cap pursuant to N.C.G.S. §105-129.16A(c)(1) ? 

 

Yes.  The credit ceiling established in the statute is based on an installation basis and not 

on a per transaction basis. The single solar PV system would qualify as a separate 

"installation" under N.C.G.S. 105-129.16A(c)(1) only if the system is able to produce 

usable renewable energy on its own. The Department considers renewable energy 

property as defined in N.C.G.S. § 105-129.15(7) to be “installed” when the renewable 

energy property placed in service in North Carolina is able to produce usable renewable 

energy on its own. 

 

Department’s Response:  We agree. 

 

 

6. For purposes of computing the NCREC, what costs of the solar energy equipment qualify 

as part of the basis upon which the NCREC is computed? 

 

Taxpayers may claim a credit of 35% of the cost of qualified renewable energy property 

that is constructed, purchased or leased and placed into service in North Carolina. The 

term "cost" is specifically defined by statute as follows:  Cost. - In the case of property 

owned by the taxpayer, cost is determined pursuant to regulations adopted under section 

1012 of the Code, subject to the limitation on cost provided in section 179 of the Code.  

In the case of property, the taxpayer leases from another, cost is value as determined 

pursuant to G.S. 105-130.40)(2).  According to the Treasury Regulations referred to in  
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the statute, the cost of renewable energy property that is purchased by the taxpayer is the 

"...amount paid for the property in cash or other property.  For purposes of computing the 

NCREC for renewable energy property, the Guidelines provide that the eligible costs 

include "...design, construction, and installation costs."  Based on these guidelines, the 

amounts incurred by  for the design, purchase, construction, delivery, 

installation and testing of the renewable energy property, including the cost of the solar 

panels, rooftop and ground mounting systems, wiring, conduit, wire management 

systems, combiner boxes, disconnect switches, inverters and metering equipment should 

all be eligible costs for computing the NCREC. 

 

Department’s Response:  We agree. 

 

 

7. Are the federal cash payments under Section 1603 of the American Reinvestment and 

Recovery Act of 2009 (“ARRA”) in lieu of claiming the IRC §48 investment tax credit 

for installing renewable energy property properly considered "public funds" as that term 

is used in N.C.G.S. 105-129.16(A)(b), so that the basis used for computing the NCREC 

must be reduced by the amount of a Section 1603 grant that is taken in lieu of the federal 

investment tax credit on the renewable energy property? 

 

No.   

 

Department’s Response:  We disagree.  The statute referenced above states in relevant 

part, “No credit is allowed under this section to the extent the cost of the renewable 

energy property was provided by public funds.”  The term public funds” is not defined in 

the North Carolina statute. Black’s Law Dictionary defines the term as “the revenue or 

money of a governmental body.” As you stated in your letter, a taxpayer must submit an 

application to the Secretary of the Treasury for the Section 1603 Grant. Treasury will 

review an application and make payment of the Section 1603 Grant within 60 days from 

the later of the date of the application or the date the property is placed in service. Grants 

paid by the U.S. Treasury Department for placing qualifying renewable energy property 

in service constitute public funds under the law.  Therefore, a North Carolina taxpayer 

must subtract from its qualifying costs the amount of the Section 1603 Grant before 

computing the North Carolina credit. 

 

 

8. Is the amount of a federal cash payment received by a taxpayer pursuant to §1603 of the 

ARRA in lieu of claiming the IRC §48 investment tax credit for the installation of 

qualified renewable energy property considered part of North Carolina taxable income or 

otherwise subject to NC income tax? 

 

No.  North Carolina corporate taxpayers compute their State net income by starting with 

federal taxable income as determined under the IRC and then making certain adjustments 

provided in N.C.G.S. §105-130.5. There is no increase to federal taxable income required  
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for an ARRA cash grant received in lieu of a federal tax credit required by N.C.G.S. 

§105-130.5.  

 

Department’s Response:  We agree. 

 

 

9. Can , as the single corporate member of the disregarded entity, 

, claim the NCREC generated by the installation and ownership of 

renewable energy property by  assuming the property otherwise qualifies for the 

NCREC and subject to the other restrictions and amount limitations on claiming the 

NCREC provided in N.C.G.S. §105-129.17? 

 

Yes.  's income and expenses and credits will flow through to  

 because NCDOR recognizes the IRS "check the box" regulations and  

 is a disregarded entity. 

 

Department’s Response:  We agree for purposes of corporate income tax. 

 

 

10. Do the elections and limitations on utilization of the NCREC imposed by N.C.G.S. §105-

129.17 apply at the  level or at the  level? 

 

The elections and limitations on claiming and utilizing NCREC's will be determined at 

the  level.  is the taxpayer in this case because 

 is a disregarded entity wholly owned by . 

 

Department’s Response:  We agree for purposes of corporate income tax.. 

 

 

11. Can  apply NCREC's against the utility franchise tax imposed by 

N.C.G.S §105-116(a)(1)?  

 

Yes.  N.C.G.S. § 105-129.17(a) specifically provides that the NCREC can be claimed 

against "...the franchise tax levied in Article 3 of this Chapter or the income taxes levied 

in Article 4 of this Chapter."  is an electric power company engaged in 

the business of furnishing electricity and is therefore subject to the annual franchise or 

privilege tax imposed by N.C.G.S. §105-116(a)(1). N.C.G.S. §105-116(a) is part of 

Article 3 of Chapter 105 of the North Carolina General Statutes. Therefore, the franchise 

tax imposed on  by N.C.G.S. §105-116(a)(1) is a tax imposed under 

Chapter 3 and  may claim the NCREC's against that tax. 

 

Department’s Response:  We agree. 
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12. Does the fact that the renewable energy property purchased by  as part of 

the Solar Program is installed on rooftops or land owned by other unrelated entities 

pursuant to lease agreements impact the computation or utilization of the NCREC in any 

manner not addressed in this letter; and if so, what is that impact? 

 

Department’s Response:  No. 

 

 

 

This ruling is based solely on the facts submitted to the Department of Revenue for 

consideration of the transactions described.  If the facts and circumstances given are not 

accurate, or if there are other facts that were not disclosed that might cause the Department to 

reach a different conclusion, then the taxpayer requesting this ruling may not rely on it.  A 

letter ruling is not equivalent to a Technical Advice Directive that generally affects a large 

number of taxpayers.  If a taxpayer relies on this ruling and the Department discovers, upon 

examination, that the fact situation of the taxpayer is different in any material aspect from the 

facts and circumstances given in this ruling, then the ruling will not afford the taxpayer any 

protection.  It should be noted that this document is not to be cited as precedent and that a 

change in statute, a regulation, or case law could void this ruling. 

 

 

Very truly yours,   

 

 

 

 

 

 

 

 

 




