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Attention:    

 
Re:  Private Letter Ruling  

 
Dear Mr.   

 
Your letter to Secretary  dated December 6, 2011, has been forwarded to this Division for 
a reply.  You have requested a ruling from the Department regarding the  

 (“ ”) North Carolina sales and use tax liability.  
 
Section 37-1 A of the North Carolina Sales and Use Tax Technical Bulletins provides that 
“[s]ales by and sales directly to the United States Government, or any agency or instrumentality 
thereof, are not subject to sales or use tax.  In order for the sale to be exempt, the government, 
agency, or instrumentality involved must make the purchase of the property, obtain title to the 
property before or at the time it is delivered, and pay directly to the vendor the purchase price of 
such property or use a United States Government credit card to pay the vendor the purchase 
price of such property.”  
 
14 U.S.C., Section 821 provides that the  is “a nonmilitary organization 
administered by the  [of the  . . .”  Section 821 further states “Each 
organizational element or unit of the  organization (but excluding any 
corporation formed by an organizational element or unit of the  under subsection (c) of 
this section), shall, except when acting outside the scope of section 822, at all times be deemed 
an instrumentality of the United States . . . .”  Therefore, sales by and sales directly to the  

 including qualifying    and  are not subject to 
sales or use tax.  This exemption from sales and use tax does not include purchases of travel 
expenses, including food and lodging, by a federal employee or other individual who is 
individually billed and later reimbursed by the Federal Government.         
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This ruling is based solely on the facts submitted to the Department of Revenue for consideration 
of the transactions described.  If the facts and circumstances given are not accurate, or if they 
change, then the taxpayer requesting this ruling may not rely on it.  If a taxpayer relies on this 
ruling and the Department discovers, upon examination, that the fact situation of the taxpayer is 
different in any material aspect from the facts and circumstances given in this ruling, then the 
ruling will not afford the taxpayer any protection.  It should be noted that this document is not to be 
cited as precedent and that a change in statute, a regulation, or case law could void this ruling. 
 
If you have any questions, you may reach me at the number listed below.  
 

 
 

 
Very truly yours,  

 
 

 
Administration Officer 
Sales and Use Tax Division  

 
 

Attachment 
 
cc:  , Director of Sales and Use Tax Division 
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